❈
Czy pieczenie ciast może się przerodzić w pasję? Czy to hermetyczne, proste zajęcie może dawać motywację do rozwoju w innych, pozornie nie związanych z cukiernictwem dziedzinach? Pobudzać apetyt na odkrywanie potencjału historycznego i kulturalnego miejsca w którym się żyje? Dawać okazję do zawierania długoletnich przyjaźni?
❈
2009
Otwarcie kawiarnia MOJA w przedwojennej kamienicy Fortuna przy ul. Dąbrowszczaków 10 w Olsztynie
2010
Przyznanie certyfikatu Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle
2019
Otwarcia drugiej kawiarni MOJA z salą warsztatową przy ul. Stare Miasto 17/21 lok 32 w Olsztynie
Alicja i Tomasz Derdoń
Właściciele
Tomasz Derdoń: “Wszystko zaczęło się w latach 70. Jako kilkuletni brzdąc wolne chwile spędzałem w domu mojej babci Weroniki Buchowski pod Pasłękiem. Babcia wieczorami opowiadała jak wyglądało życie na Warmii przed II Wojną Światową i tuż po niej. Najchętniej słuchałem opowieści o słodyczach, jej ulubionych: marcepanie, czekoladzie i brukowcu. Przywrócenie dawnych receptur, by każdy mógł posmakować historii regionu, to nasza opowieść…”